7 Tips om je doelen te behalen

Doelen behalen. Makkelijker gezegd dan gedaan. We weten onszelf altijd talloze doelen op te leggen. Al is het voor onze gezondheid, zoals gezonder eten of vaker fietsen. Voor onze sociale kringen, zoals vaker mensen opbellen, of op werk. Stap 1 is makkelijk gezegd. Waar we minder goed in zijn, is ons er vervolgens aan houden. Daarom delen wij 7 tips die jou helpen bij het behalen van je doelen!

1. Breek je doelen op in subdoelen

We zijn gewoontedieren, en daar is ook een hele goede reden voor. Het kost veel minder energie om te blijven doen wat je doet. Toch willen we die patronen verbreken door doelen te stellen.

De grootste valkuil is dat we het einddoel vaak als enige stap zien. Maar in werkelijkheid is dat natuurlijk niet zo. Daarom is onze eerste tip voor het makkelijker behalen van je doelen: breek je doelen op in subdoelen. Maak het behapbaar. Wil je 20 kg lichter worden? Zet eerst in op 1 kdsfsdg. Je zult merken dat elke keer als je het doel hebt bereikt je opnieuw wordt gemotiveerd nog een stap te nemen.

 

2. Vier het! Vier alles wat je haalt!

Een van de voornaamste redenen dat we doelen niet halen is omdat we de progressie niet zien. Als we denken dat we niet vooruitkomen, waarom zouden we dan doorgaan?

Gelukkig is dit obstakel makkelijk te omzeilen. En het is nog leuk ook! Het is het directe vervolg op de tip die we vorige week deelden (breek je doelen op in subdoelen). Vier je subdoelen! Plan een beloning voor jezelf in (die nieuwe paar schoenen, een atletische massage, een boek dat gaat over jouw doel) die je pas mag aanschaffen als jij jouw subdoel hebt gehaald.

Verder, wees blij! Juich, bel vrienden op, doe een drankje, overtuig je zelf dat je echt blij mag zijn met wat je hebt behaald, ook al is het nog niet de laatste stap. Je mag namelijk trots zijn.

 

3. Meten is Weten

Welk doel is duidelijker?

 1. Voor het einde van 2021 willen we meer gebruikers hebben van mijn app
 2. In 2021 willen we elke maand 100 nieuwe gebruikers en in totaal 1500 gebruikers hebben

In het eerste voorbeeld zou je doel technisch gezien al behaald zijn na één download. Is dat wel de bedoeling?

Om tip 1 en 2 die we hebben gedeeld te kunnen verwezenlijken is het belangrijk om duidelijke mijlpalen te hebben. Zo weet je wanneer je dichter bij je doel komt, en nog belangrijker, wanneer jij je doel hebt behaald.

Maak je doelen meetbaar. Creëer een nulpunt. Op welk punt bevind jij je nú? Zet duidelijke meetpunten. Welke eisen moeten zijn behaald om je volgende subdoel te behalen? Wat is het eindpunt? Zo houd je structuur in jouw doelen behalen. En als je alle tips die we hebben gebruikt meeneemt, maak je doelen stellen ook nog eens leuk voor jezelf.

 

4. Stel de w-vragen

Er is maar één manier om erachter te komen of je je doel hebt behaald: weten wat je doel was

Specifiek zijn over wat je wilt behalen. Het lijkt een open deur, maar je zal versteld staan hoe vaak mensen afhaken omdat ze geen progressie boeken. Terwijl de reden dat ze afhaken puur komt door het feit dat ze niet precies wisten waar ze voor wilden gaan.

Probeer daarom voor een doel waar je echt voor wilt gaan alle w-vragen te stellen

 • Wat wil ik bereiken
 • Waarom vind ik dit belangrijk
 • Wie heeft ermee te maken
 • Waar gebeurt het
 • Welke opties heb ik tot mijn beschikking (meer hierover in tip 5)

Door deze vragen te stellen raak je beter op de hoogte van je eigen beweegredenen en krijg je gelijk een overzicht over alle belangrijke details. Niet alleen wordt het dan makkelijker om subdoelen te stellen, door je eigen intenties onder de loep te nemen kan jezelf extra motiveren.

5. Gebruik je omgeving

Je hebt je doelen bepaald, de subdoelen staan klaar, je hebt zelfs al een paar stappen gezet en gevierd. Mooi! Maar gaat alles zoals gewenst? Of loop je tegen dingen aan?

Een mooi principe om te volgen is het GROW-model (ook wel drop model)

 • Goal (Doel)
 • Reality (Realiteit)
 • Options (Opties)
 • Way forward (Plan)

Dit model omschrijft hoe je acties kunt ondernemen om persoonlijke doelen te behalen. In deze tip lichten we de ‘O’ uit, Opties. We leven niet in een bubbel, we kunnen interacteren met onze omgeving. Is het jouw doel om je werkdagen productiever te willen besteden? Doe dan ook eens onderzoek naar gebruikelijke methodes. Natuurlijk zijn er vanzelfsprekende stappen zoals het wegleggen van je telefoon of al je taken groeperen. Maar heb je bijvoorbeeld gehoord van de Pomodoro techniek? Dat is een manier om je tijd in te delen die ik zelf ben gaan toepassen! Er is veel interessants te vinden.

 

6.Deel je doelen met gelijkgestemden

De uiteindelijke drijfveer van het doelen behalen is de motivatie erachter. Hier moet je dus op inspelen. Een goede motiverende factor is anderen op de hoogte stellen van jouw ideeën. Dit kunnen vrienden zijn, familie, of collega’s, maar natuurlijk ook een gemeenschap creëren van mensen die dezelfde doelen hebben als jij.

Als jij namelijk omringt wordt door mensen die van jouw doelen afweten, dan voel je ook dat jij er niet alleen voor staat. Weten dat mensen over je schouder meekijken werkt vaak prikkelend. Je kunt deze mensen om hulp vragen als je vast komt te zitten, maar je kan ook van ze leren door na te gaan hoe zij stappen aan het zetten zijn. Je zou samen naar best practices opzoek kunnen gaan. Verder is een gezond beetje concurrentie ook vaak een goede reden om weer aan de slag te gaan met je doelen.

 

7. Enjoy the journey

Het is een cliché ‘I’ts not about the destination, it’s about the journey’. Maar we willen het nooit inzien. Heb jij nooit gehad dat je ergens enorm naar uitkeek, en je eigenlijk een soort leegte voelde toen het uiteindelijk was gebeurd? We moeten niet vergeten te koesteren waar we mee bezig zijn.

Het is prachtig om je doel te hebben bereikt, maar het is ook prachtig om achterom te kunnen kijken en te herinneren wat je hebt doorgemaakt om er te komen. Zo zet je je doel niet alleen in als ‘doel’ maar ook als ‘middel’. En kan je ook terugkijken naar alle ervaringen als een leerzaam onderdeel van het proces, in plaats van obstakels die in de weg stonden.

Je hebt een doel uitgekozen omdat jij er echt voor wilde gaan. Geniet dan ook van het hele proces! De tegenslagen zullen er zijn, maar de nieuwe mijlpalen zullen ze opvolgen, als je maar volhoudt.

 

De hIB.App

Onze App heeft een nieuwe update gekregen. Nu kan je ook je persoonlijke doelen formuleren én helpen wij je doelen te behalen. Gewoontes doorbreken is niet makkelijk, maar met onze hIB.App maken wij het zo makkelijk mogelijk en motiveren we je omhet vol te blijven houden. Je omschrijft je huidige situatie, waar je naar toe wilt (doelen) en wat je nu gaat doen om daar achteraan te gaan (doen). Neem eens een kijkje, download hem hier:

 

Ik wens jullie allemaal alle succes met het proberen te behalen van je doelen! Ik ben zelf ook hard bezig met het halen van een handstand voor 30 seconden, meer boeken lezen en een gestructureerdere werkmethode toe te passen voor mijn werk. Ook ik heb mijn pieken en mijn dalen. Het schrijven van deze tips zorgt ervoor dat ik mezelf weer uit zo een dal kan trekken ;-)

Groetjes, Galoeh