AI, productiviteit en een vleugje van Henry Fords filosofie

De combinatie van Kunstmatige Intelligentie (of in het Engels, Artificial Intelligence (AI)) en productiviteit doet me altijd denken aan een quote die ik ooit las toen ik de minor filosofie volgde. Het citaat luidt als volgt: “verbeterde productiviteit betekent minder menselijk zweet, niet meer”. Dit citaat, gezegd door de beroemde oprichter van de Ford Motor Company, Henry Ford, was in zijn tijd een beetje een vreemde eend in de bijt. Het paste niet in de status-quo van de arbeidsfilosofie destijds. In het begin van de twintigste eeuw begon Ford met $5 per dag loon, destijds een flink salaris. Dit resulteerde in een exponentiële stijging van de productiviteit. Vooral omdat alle beste ingenieurs en monteurs naar zijn bedrijf kwamen.

Ford was een pionier. Hij verhoogde de productiviteit door de mensen meer vrije tijd te geven. Zo introduceerde hij 40-urige werkweken in plaats van 48-urige werkweken. De arbeidsfilosofie van Ford was zijn tijd ver vooruit, zelfs voor de huidige maatstaven. Ford implementeerde zijn eigen methoden en filosofieën die enigszins beperkt waren door de tijd waarin hij leefde. Maar nu kan AI deze beperkingen wegnemen. En het kan meer bieden. Meer dan wat Ford ooit kon bieden in zijn tijd.

Productief zijn terwijl je niet productief bent

Wij hebben al eerder een blog geschreven over productiviteit. Hierin vertelde Priscilla over het feit dat productiviteit en creativiteit eigenlijk niet heel ver van elkaar liggen in termen van betekenis. Beide zijn nodig om met plezier en energie resultaat op te kunnen leveren. Echter, wat als we het menselijke gedeelte van productiviteit gaan vervangen door een geautomatiseerd proces? Want dat is wat AI eigenlijk is, een geautomatiseerd proces: slechts een paar moderne intelligente technologieën die met elkaar verwoven zijn om kennis te creëren en te verbeteren.

Dit lijkt de meest logische stap voor productiviteit. Vooral als je kijkt naar wat Priscilla eerder zei: “Productiviteit voelt als de harde kant van scheppen, het doelgerichte, resultaat boeken”. De data en informatie liegen er ook niet om. AI stelt mensen in staat productiever te zijn door alledaagse taken te automatiseren. Door het menselijke aspect weg te halen, hebben mensen meer tijd om creatief te zijn. De Harvard Business Review schreef in 2016 al een artikel waarin zij stelden dat: “40% van de tijd besteedt aan verkoopwerkzaamheden kan worden geautomatiseerd door de huidige technologieën aan te passen”.

En dat zijn de huidige technologieën. Stel je eens voor wat toekomstige technologieën voor productiviteit kunnen betekenen. Henry Ford zou dol zijn op de dingen die AI voor de mensen zou kunnen bereiken. Het zou mensen in staat stellen alledaagse taken over te slaan en nog meer vrije tijd te hebben. Iets wat volgens Ford van vitaal belang was voor de productiviteit en het welzijn van zijn werknemers.

We hebben de Wizards of Oz nodig

Het gebruik van kunstmatige intelligentie kan de productiviteit in de meeste sectoren ten goede komen. De manier waarop de geautomatiseerde processen de productiviteit kunnen verhogen, is gevaarlijk groot. Ik klink als een groot fan van AI op de werkvloer, en dat ben ik ook, maar toch heb ik mijn twijfels. AI is cool, maar we moeten de mens niet uit het oog verliezen. We kunnen mensen zoveel vrije tijd geven als we willen, maar uiteindelijk blijft het een dans die door mens en machine moet worden uitgevoerd. Een tango als je het mij vraagt. We hebben het menselijk vermogen nodig om creativiteit te verwerken, het vermogen van machines om alledaagse processen te automatiseren en we moeten ze perfect laten samenwerken om een ​​10/10 tango-uitvoering uit te voeren.

Productiviteit is de harde kant, de machinekant. Mensen hebben zicht op de creatieve kant, de zachte kant. Samen kunnen ze perfect werken in elke sector. Gezondheidszorg, energiecentrales, cyberbeveiliging, overheid, noem maar op. Maar de samenwerking moet er zijn. We hebben die Wizards of Oz nodig die de harde kant en kennis kunnen benutten die de AI uitspuugt. Zonder hen kunnen we geen waardig resultaat leveren.

Een productief pad gecreëerd door de geschiedenis

Op de een of andere manier heeft de geschiedenis een pad van productiviteit geplaveid dat kunstmatige intelligentie uiteindelijk vele decennia later zou bewandelen. Henry Ford had revolutionaire ideeën over arbeidsfilosofie. Een idee dat betekenis geeft aan productief zijn terwijl je niet productief bent. Ze kwamen allemaal in de realiteit met het gebruik van AI zo’n 106 jaar later.

Als je mij zou vragen hoe productiviteit er over 100 jaar uitziet dan zou ik het eens zijn met Henry Ford. Verhoogde productiviteit betekent minder menselijk zweet. Maar er zijn nog altijd mensen voor nodig. Echter, de belangrijkste werklast zal uiteindelijk worden vervangen door geautomatiseerde processen. Of we het nu leuk vinden of niet.