De bekende ecosystemen van vandaag de dag 

In ons dagelijks leven gebruiken we allerlei systemen en programma’s om beter, sneller en efficiënter te werken. Of het nu op onze telefoon of op onze computers is, er zijn programma’s die ons helpen bij ons dagelijks werk. Een paar maanden geleden schreven we over hoe Artificial Intelligence (AI) ons kan helpen productiever te zijn. Het idee dat uiteindelijk in de genoemde blog werd gepresenteerd is dat we AI gaan combineren met onze menselijke vaardigheden. Zo kunnen we onze productiviteit ten goede laten komen door frequente taken over te laten nemen.  

De programma’s op onze apparaten zijn een opstapje in die richting. Het is dan nog geen AI, maar het is een hulpmiddel die de mens zeer zeker kan benutten om beter, sneller en efficiënter te werken. 

Ecosystemen op je apparaat 

Tegenwoordig zijn verschillende ecosystemen op meerdere apparaten te vinden. Zo kan een gebruiker bijvoorbeeld een Macbook gebruiken waarop Microsoft Office of Office 365 draait en Adobe Creative Cloud (CC) is geïnstalleerd. Dat betekent dat deze fictieve gebruiker al drie (eco)systemen heeft draaien op zijn Macbook (macOS, Office en Adobe).  

Als het gaat om meer persoonlijke apparaten, zoals een smartphone, zijn er ook een groot aantal vooraf geïnstalleerde ecosystemen beschikbaar. Op nieuwe Samsung-apparaten vind je bijvoorbeeld Facebook, WhatsApp, Instagram (alle drie van moederbedrijf Meta), de standaardapps van Samsung en een groot aantal Google-programma’s. Dat zijn drie afzonderlijke ecosystemen. Je hoeft ze niet te gebruiken, maar ze zijn er wel.  

Het nut van ecosystemen in de wereld van vandaag 

Maar wat is het doel van deze ecosystemen in de wereld van vandaag? Met de komst van de ecosystemen die we nu dagelijks gebruiken, is de manier waarop we dingen doen veranderd. Tegenwoordig hebben we sneller toegang tot bestanden door zogenaamde Libraries in Adobe. We kunnen vergaderingen in een handomdraai starten middels Teams. En daarnaast kunnen we met Whatsapp snel foto’s, korte spraakberichten, video’s, gifs en andere mediabestanden versturen. 

Hierdoor kunnen we dus productiever zijn, minder tijd besteden aan frequente taken en meer tijd besteden aan de dingen of personen waar we van houden. Ik denk dan ook dat het doel van de huidige ecosystemen is om een nieuw tijdperk rondom werk in te voeren. Eentje die gericht is op productiviteit én welzijn.  

Volgende week duiken we nog dieper in op dat nieuwe tijdperk en bekijken we hoe ecosystemen de productiviteit daadwerkelijk verhogen. Houd die blog in de gaten op socials of schrijf je in voor de nieuwsbrief!