De toekomst van ecosystemen

Ecosystemen zijn geen onbekend onderwerp meer als je deze serie volgt. Ze bieden ons een manier om efficiënter te zijn en onze alledaagse taken sneller af te ronden. Maar dat zijn de systemen van nu. Wat heeft de toekomst te bieden als het gaat om ecosystemen? Nemen ze al ons werk over, worden ze gecombineerd met kunstmatige intelligentie of nemen ze af in gebruik? Bij hIB hebben we enkele ideeën. Hier zijn ze: 

De toekomst van ecosystemen volgens ons 

Wouter

Wat ik voor me zie is dat we ecosystemen zullen ontwikkelen die (samen)werken zo effectief mogelijk maken. ‘Slimme’ platforms die big data gebruiken om kwaliteiten en functies of opdrachten aan elkaar te koppelen. In zo een wereld zijn vaste contracten overbodig en biedt technologie flexibiliteit voor werkgever en zekerheid voor de werknemer. 

Priscilla

Alles in een eco-systeem is verbonden met elkaar. Een organisatie is ook een ecosysteem. Of dat nou zich in de wettelijke taken uit of in de zachte kant van samenwerking. Een ecosysteem wil altijd balans en daarmee is het altijd in beweging en dus in ontwikkeling. Soms zichtbaar en vaker onzichtbaar. Wanneer er disbalans is zal er altijd een beweging ontstaan wat ervoor zorgt dat er weer balans komt. Kijk naar de natuur. Wanneer er ergens een grote natuurbrand heeft gewoed, is vaak het grondgebied daarna enorm vruchtbaar, zo komt er weer ruimte voor iets nieuws. Er is altijd chaos nodig voor een nieuwe orde. Zonder beweging geen verandering. 

Galoeh

Google en vergelijkbare bedrijven hebben de toon gezet in ons dagelijks leven. Alles is data-driven. Met big data op de achtergrond wordt alles al verder gepersonaliseerd dan je je kunt voorstellen. Big data, AI en machine learning gaan samen onze kijk op ecosystemen revolutioneren. Misschien zelfs tot het punt dat de grens tussen ecosysteem en werkelijkheid vervaagt. 

Sam

Ik stel me voor dat ecosystemen verder gaan dan het werkveld. Ecosystemen die niet alleen de manier waarop we werken beïnvloeden, maar ook de manier waarop we leven. We naderen dat stadium met smart home-producten zoals de Nest-producten van Google of de reeks producten van Samsung. Maar het is niet zo mainstream als het kleine ecosysteem dat we in onze zak hebben. 

Onze visies op ecosystemen zijn wijd en zijd, variërend van toekomstige werkplatforms tot betrekking met de natuur. Niemand kan echt zeggen wat de toekomst in petto heeft, maar bij hIB denken we er graag over na. Volgende week duiken we dieper in de visie van Wouter en onthullen we de eerste dingen over een nieuw product waar we aan werken.