Van draadjes trekken naar CTRL+V: een kennismaking met ecosystemen

De wereld waarin we nu leven is omgeven door technologie waarvan onze grootouders dachten dat het iets magisch was. Iets meer dan 75 jaar geleden was de eerste programmeerbare computer (ENIAC) klaar, deze analoge computer kon handmatig worden ‘geprogrammeerd’ door fysiek draden van de ene plaats naar de andere te trekken. Een vervelende en langdurige taak die niet echt was omdat het vele uren kon duren om alle draden opnieuw te trekken. Maar nu computers zo klein zijn als een portemonnee en de kracht hebben van meer dan 25.000 ENIAC’s, is de manier waarop en waarvoor wij gebruik maken van een computer totaal veranderd.  

Een paar maanden geleden schreven we een artikel over Henry Ford’s ideeën over productiviteit. Hoe nieuwe technologieën wellicht kunnen helpen om zijn ideeën te implementeren in het werkveld van vandaag en productiviteit te verhogen. Met de ontwikkeling van zogenaamde ecosystemen kunnen we ons werk efficiënter inrichten en organiseren. Bepaalde taken zijn vereenvoudigd en informatie kan gemakkelijker tussen bepaalde programma’s worden gedeeld. Ecosystemen kunnen worden gezien als een opstapje naar een wereld waar technologie een deel van ons werk overneemt. Precies zoals we omschreven hebben in het eerdergenoemde artikel.  

De komende weken hebben we het over deze ecosystemen. Aan de hand van vijf blogs, die elk het thema ecosysteem verder belichten, willen we duidelijk maken hoe deze systemen ons helpen productiever te zijn. Verder gaan we kijken naar de al bestaande ecosystemen, wat ecosystemen doen voor langdurige en stabiele productiviteit, de toekomst van ecosystemen en we eindigen met een kleine teaser, maar daarover later meer. 

Voorlopig blijven we met één vraag zitten: 

Een ecosysteem? Wat is dat?  

Een ecosysteem heeft meerdere definities, maar in deze reeks verstaan wij onder een ecosysteem: een verzameling producten, applicaties en werkmethoden, die gezamenlijk worden ontwikkeld en evolueren in dezelfde omgeving. Denk hierbij aan applicaties van bijvoorbeeld Google, die in relatie staan tot elkaar waardoor het werken vergemakkelijkt wordt en de productiviteit omhoog gaat.   

Meer weten over ecosystemen en hoe ze de productiviteit verhogen? Houd onze volgende blog in de gaten.