Hoe ecosystemen van vandaag de productiviteit verhogen

Afgelopen twee weken zijn we gedoken in de wereld van ecosystemen. Wat is het en wat is het nut ervan in de wereld van vandaag.  In deze blog kijken we hoe deze systemen de gewone gebruiker in staat stelt productiever te zijn. Daar zijn ze immers voor gemaakt. Maar laten we eerst eens terugblikken op de term productiviteit. Want wat wordt daar nu precies onder verstaan?  

Binnen hIB is productiviteit een breed begrip. We hebben er dan ook niet voor niets een hele blog aan toegewijd.  

Productiviteit volgens hIB 

We zijn van mening dat productiviteit als twee delen kan worden beschouwd. Een hard deel en een zacht deel. Het harde deel is doelgericht; de juiste resultaten willen behalen, zelfstandig of als groep/team. Het zachte deel gaat over creëren, in het hier en nu zijn, een flow hebben. Samen vormen ze productieve workflow waarmee je met plezier en energie échte resultaten boekt.  

Ecosystemen en hun productieve mogelijkheden 

De manier waarop ecosystemen voor productiviteitsverhoging zorgen, verschilt per ecosysteem. Zo hebben we bij hIB een Dashboard ontwikkeld dat helpt bij het vinden van de juiste medewerker voor een opdracht of functie. Dit is een middel dat wij inzetten om de kwaliteiten van medewerkers optimaal te benutten zodat opdrachten beter en sneller worden uitgevoerd.    

Adobe biedt Libraries aan om de workflow van creatieve professionals te stroomlijnen door hen in staat te stellen elementen op te slaan en op te halen. Deze extentie zorgt ervoor dat een team van ongeveer 15 mensen tot vier uur kan besparen door gebruik te maken van Libraries (Pfeiffer Consulting, 2019). Daarnaast zorgt het gebruik van Libraries er ook voor dat bedrijven hun merk consistent kunnen inzetten over een breed scala van creatieve projecten. 

Het (afgesloten) ecosysteem van Apple biedt connectiviteit met andere apparaten binnen dit afgesloten ecosysteem. Uit een onderzoek van Jamf (2019) blijkt dat 79% de voorkeur geeft aan het gebruik van het Apple-ecosysteem, omdat dit hen in staat stelt effectiever te werken in vergelijking met andere ecosystemen. Met functies zoals Universal Control kan men begrijpen waarom. Met deze functie kan je namelijk je werk tussen apparaten delen en naadloos van het ene naar het andere apparaat overschakelen. 

Maar ook Microsoft biedt een reeks apps voor kleine tot middelgrote bedrijven. Hun apps zijn gebouwd rond het bedrijfsleven en zijn haast de standaard geworden in deze sector. Ze zorgen voor snellere toegang tot documenten en tools door het gebruik van SharePoint, en hogere productiviteit wanneer gebruikers onderweg werken middels Teams. Er wordt geschat dat mensen door het gebruik van de Microsoft apps tot vijf uur per week kunnen besparen (Forrester TEI, 2017). 

De sleutel tot een productieve workflow 

Net als hoe wij productiviteit opsplitsen in twee delen, kan dat ook worden gedaan bij ecosystemen. Het harde deel is het ecosysteem dat je gebruikt. Het beste ecosysteem zorgt ervoor dat de juiste resultaten behaald worden. Het zachte deel gaat over hoe je het ecosysteem gebruikt. Wanneer je aan iets werkt, dan ontstaat er een flow. Die flow, samen met het gebruik van het juiste ecosysteem is naar mijn mening de sleutel tot een productieve workflow.  

Maar we moeten kijken of dat in de toekomst nog steeds het geval is. Over de toekomst gesproken. Houd je ogen open voor onze volgende blog waar elk lid van Team hIB hun visie op ecosystemen in de toekomst bespreekt.