Hoe haal je alles uit voortgangsgesprekken?

 

Bij beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken moet ik altijd weer even nadenken hoe het ook alweer zit. Bij de een is het eenrichting vanuit de leidinggevende en bij de andere mag je elkaar feedback geven. Dat laatste heeft mijn voorkeur en nog een stap extra: maak samen een ontwikkelingsplan. Voor zover ik weet heb ik nog nooit de eerste situatie gehad, omdat ik altijd ruimte voelde om het wederzijdse gesprek te houden en we altijd vooruitkeken. Wij spreken dan ook liever van eindejaarsgesprekken of voortgangsgesprekken.

Hoe haal je het beste uit je medewerkers?

We gaan er hier even van uit dat je een plezierige samenwerking hebt en graag met elkaar verder gaat. Wanneer dat niet het geval is, dien je andere stappen te ondernemen.

Altijd eerste de koers bepalen

Durf als ondernemer of leidinggevende eerst goed naar jezelf te kijken. Jij bepaalt de koers! Jij bepaalt de groei van je bedrijf of team. Wat heb je het afgelopen jaar goed gedaan en wat zou je anders gedaan hebben? Zorg dat je hier eerlijk over bent en het is nog mooier om deze bevindingen te toetsen tijdens het voortgangsgesprek. Hierdoor creëer je een basis van vertrouwen en nodig je de ander uit ook open te zijn.

Een heldere koers bepaal je door te weten waar je naartoe wilt en hoe je dat gezamenlijk kunt bereiken. Dit vormt de identiteit van je onderneming of team. Misschien heb je jullie koers al wel eens eerder verkend of staat het mooi op je website of in een plan. Lees het weer eens door, is dat wat je nog voor ogen hebt? Pas het aan naar de actuele omstandigheden.

Vervolgens kun jij toetsen bij de werknemer wat zijn of haar visie en missie is. Hoe verhoudt zich dat tot het bedrijf en/of team? Zo ontdek je waar je als bedrijf kunt groeien; samen.

Wat kan je verder nog doen?

Hierbij nog een aantal tips voor de voorbereiding en de voortgangsgesprekken zelf:

 • Zorg dat je voorbereid bent, start het liefst twee weken voor het gesprek om er het meeste uit te halen. Denk alvast na over de volgende dingen:
  • Wat hebben jullie eerder het jaar besproken? En vorig jaar?
  • Wat is er goed gegaan, wat kan er nog beter?
  • Aansluiting visie & missie.
  • Aansluiting competenties en vaardigheden.
  • Afspraken en doelen voor komend jaar.
 • Stuur een huiswerkopdracht vooraf, dit kan hetzelfde zijn als jouw voorbereiding. Zorg dat je deze ruim op tijd retour ontvangt.

Het gesprek:

 • Zorg voor een ontspannen sfeer, vaak ben je beiden gespannen. Het kan helpen dit te benoemen. Of start met een informeel gesprek.
 • Heb je geen antwoord op een vraag, kom er dan later op terug. Je hoeft niet alles te weten.
 • Vind je iets lastig, benoem het. Kom je er niet uit, haal dan even koffie of ga naar het toilet. En denk er daar even over na.
 • Zorg dat je vaker dan een keer per jaar met elkaar om de tafel zit. Bijvoorbeeld drie of vier keer. Plan deze alvast samen in voor komend jaar.

Onze QuickScan

Wil je inzicht in de identiteit van je onderneming? Vraag hier onze QuickScan aan en ontvang de begeleidende video’s. Laat je ons weten wat je aan deze tips en de QuickScan hebt gehad?

Liefs,

Priscilla