Hoe stap ik als bewuste ondernemer uit mijn comfortzone?

 

Soms is het gedachtengoed dat wanneer je ergens ervaringsdeskundige in bent of expert dat je alles dan al weet en kan. Dit is geen aanname, dit krijg ik geregeld terug wanneer ik vertel wat voor onzekerheden ik bijvoorbeeld heb. “Oh, dat heb jij dus ook?’, wordt er dan gezegd. “Ja, dat heb ik ook”. Een van de dingen die ik spannend vind is op de voorgrond treden.

Dat gaat ver terug naar mijn kindertijd. Ik heb de neiging om mezelf weg te cijferen, mezelf aan te passen, niet de aandacht naar mij toe te richten. Dit voelt nog steeds heel comfortabel. Door te ondernemen werd en word ik steeds uitgedaagd om dat wel te doen. Ik zet hierin ook steeds een stapje verder. Ik begon met voor groepen staan en theorie over te brengen. Een voor mij veilige vorm om voor een groep te staan, ik hoefde immers niet mijn eigen verhaal te vertellen. Tot ik merkte dat het delen van mijn ervaring, mij kwetsbaar opstellen, veel meer zorgde voor verbinding met de mensen. Wat heel logisch is achteraf.

Zichtbaar worden

In mijn eerste twee jaar van ondernemen, vond ik het heel lastig om met mijn gezicht alleen op mijn toenmalige website te staan. Ik verschool mij liever achter de andere dames met wie ik toen samenwerkte. Over dit proces ben ik destijds blogs gaan schrijven, die ik wekelijks op LinkedIn deelde. Dit was voor mij een manier om te oefenen met mezelf online zichtbaarder maken. Dat bouwde ik af naar tweewekelijkse blogs en later maandelijks.

Bij het IdentiteitsBedrijf schrijf ik soms blogs. Ik heb een aantal bedrijfsfilmpjes gemaakt, gewoon om te experimenteren hoe ik deze vorm vond. Ik merkte dat ik er plezier in begon te krijgen. Afgelopen maart heb ik voor het eerst voor een groep een persoonlijk verhaal gedeeld, wat alles met verbinden te maken heeft en waarom dat mijn drijfveer is. Het theoretische gedeelte ging prima, tot ik bij het emotionele stuk kwam. Toen sloeg ik dicht, dat heb ik benoemd. Later bleek dat precies dat kwetsbare moment de aanwezigen raakten. Een overwinning voor mezelf.

Een volgende stap

Ik blijf doorgaan met ontwikkelen. We zijn nu bezig met het afronden van onze bedrijfsfilm en QuickScanfilmpjes. Het eerste filmpje dat ik zag, werd ik ongemakkelijk. Het betekent weer uit mijn comfortzone treden. Zichtbaarder worden. Dus, ja net als iedereen ben ik onzeker, vind ik uit mijn comfortzone treden spannend. Ik weet uit ervaring dat dit mij de meeste groei en daardoor plezier oplevert. Achteraf ben ik altijd blij dat ik het gedaan heb. Voordat ik uit mijn comfortzone stap, denk ik vooral waarom ik niet iets eenvoudigers doe qua werk, waarom ik het mezelf altijd zo moeilijk moet maken, waarom…? Hersenspinsels, omdat ik me dan onzeker voel. Het beste wat er kan gebeuren is dat het een succes is. Het ergste dat kan gebeuren is dat het een flop is. Heb ik het in ieder geval geprobeerd, ben ik een ervaring rijker en weet ik het voor een volgende keer.

Ben jij ondernemer of leidinggevende en herken jij je in je onzeker voelen? Het spannend vinden om uit je comfortzone te stappen? Neem contact met me op of vraag onze QuickScan aan.

Liefs, Priscilla

 

*Houdt onze social media in de gaten voor het resultaat van onze bedrijfsfilm of meld je aan voor de nieuwsbrief.