100% of 0% kantoor? Of hybride?

Samen werken aan samenwerking is ons motto. Maar wat betekent dit in het post-verplicht-thuiswerk tijdperk? Racet iedereen terug naar kantoor? Of genieten we juist van de mogelijkheden die thuiswerk biedt?

Daarnaast moet ook de werkgever natuurlijk een keuze maken. Verplichten zij de werknemer terug te komen, of accepteren ze een andere vorm?

Vóór corona werd thuiswerken gezien als een luxe, een positie die niet iedereen kon aannemen. Of alleen voor speciale gelegenheden. De reden dat er zoveel verzet was zal onder andere komen door een gebrek aan vertrouwen in de werknemers, of denken dat de productiviteit zou kelderen.

De cijfers lijken dit echter tegen te spreken. De COVID-19 pandemie heeft gezorgd voor de acceptatie van thuiswerken en werken-op-afstand. Wat we nu het meeste zien is een hybride vorm. Mensen gaan niet meer naar kantoor voor de dagelijkse taken (de structurele kant) maar juist voor het sociale (de culturele kant) en om intensieve live meetings in persoon te kunnen bijwonen.

Het blijkt zelfs dat sommige grotere ondernemingen zelfs al aansturen op meer samenwerkruimtes in de kantoren en minder ‘normale’ werkplekken.

Maar dit gaat niet overal op. Bankdirecteuren landelijk willen weer eens beweging op de vloer zien en Apple bijvoorbeeld vroeg zijn medewerkers de helft van de week naar kantoor te komen.

Wat is hybride dan? Het lijkt haast een logo die organisaties op zich willen plakken. De bias zit in het tijds- en plaatsonafhankelijk werken. Besluiten welke taken thuis kunnen, alleen, samen, of op locatie. Maar het is zo simpel nog niet. Er zijn veel keuzes te maken voor een efficient gebruik van al deze mogelijkheden.

Wat is het doel van je taak? Welke tools zijn daar het beste voor? Wie moet er meedoen? Wat is ieders rol? En wanneer zie je elkaar? Fysiek, of digitaal? Er is veel planning voor nodig en het is veel keuzes maken. En deze vaardigheden hebben we nog niet per se onder de knie.

Voordat je deze duidelijkheid kan hebben en kan bieden is het natuurlijk ook essentieel om te weten wat je zelf kunt. Over welke kwaliteiten beschik jij en hoe kun je deze het beste inzetten? En welke punten zijn minder sterk, en moet je juist voor hoeden? In het hybride tijdperk moeten we hier nog veel over leren. Gelukkig kan je met onze hIB.App inzicht krijgen in deze punten om het een stapje makkelijker te maken. Download hem hier!